وزارت و دیوانسالاری ایرانی در عصر اسلامی
تحقیق در وجوه مختلف تاریخ و فرهنگ سیاسی ایران در عصر اسلامی،که بازتاب آن در سراسر قلمرو شرقی و مرکزی اسلام در نخستین قرون آن آشکارا میتوان دید،مخصوصا برای محققانی که امروزه درباره مفهوم و مصداق دولت و حکومت و نهادهای آن، و نیز دیدگاهها و شیوههای عمل سیاسی در ادوار تاریخ ایران میاندیشند،بسیار مهم و مفید است.
کتاب حاضر نگاهی است مجمل به سوانح زندگی و شیوههای ملکداری بعضی از بلندپایهترین خاندانهای دیوانسالار و وزیران بزرگ که سهمی بیبدیل در ایجاد سازمان سیاسی و دستگاه اداری جهان ایرانی به روزگار اسلامی،و البته بخش اعظم سرزمینهای اسلامی داشتند.
Hadi (مالک تایید شده) –
– اکثر – و شاید همهی این مقاله های کتاب در دایرهالمعارف بزرگ اسلامی- چاپ شدن و هیچ اشارهای توی کتاب نشده به این،صرف آشنا بودن مطالب،
باعثِ رجوع شد.
– رساله ی خاندان برمکیانِ این کتاب ،هم در دایرهالمعارف بزرگ اسلامی اومده، و هم در کتابِ تاریخ برمکیان ایشون- که روی جلدش اشارهای نشده به ‘رسالهی اخبار برمکیانِ ابنِ غسان’، صرفا آمده ‘تصحیح و تألیف’ – و حقّ این بود اشارهای می رفت.
– به سیاقِ کارهای ایشون، پارههای عربی ترجمه نشدن، گویا اینم از تخصصنمایی و علاقه به متعّرب و مستعرب بودنِ امثال آقایِ سجادی هستش.
– به دلیلِ تمرکز کلِ کتاب روی خلافتِ بغداد، درستتر این بود که نام کتاب به ‘ وزارت و دیوانسالاری خلافتِ بغداد’ تغییر داده میشد.و یک مقاله که کلا دربارهِ اصول فقهی بحث میشه و عنانِ خامه به جاهایِ غریبی کشیده شده و حس میشه ایشون نتونستن از ” سلسلههای اسلامی” اون یکی کتابشون خیلی به نیمهی ایرانی ماجرا بپردازن.
و در نهایت باید انتظار داشت در آینده هر چیزی آقای سجادی چاپ میکنند، شاهدِ این تحقیق صد صفحه ای در موردِ برمکیان باشیم، گویا علاقهی شدیدی به این رساله یافتن و دل نمیکَنَن ازش.
در نهایت از زحمتهای ایشون تشکر میکنم، در اجماع این مطالب
که بسیار راهگشا و روشنگر هستند در موردِ انواع اِقطاع و ادرار ها و سیورغال..
خوندنِ این کتاب باعثِ ایجادِ یک نگاه بالاسری به نقشِ فنونِ اقتصادی سلسلهها و نوعِ غارت ها-که دونستنشون
نگاهِ مسلط و نوعِ رفتار اون سلسله رو نمایش میده-، در نگاه
تاریخی میشه. این چیزی نبود که تابحال دیده باشم در کتاب ها و مقاله ها. و خوندن این کتاب رو
به هر محققی که در مورد فروتر از قرنِ پنجم تحقیق میکنه، توصیه میکنم.