مجلدات ذیل دانشنامه (جلدهای 13و 14) حاوى 230 مقاله است و در تدوین آن 145 مؤلّف با دانشنامه همکارى داشتهاند.
در این مجلدات به موضوعاتى پرداخته شده است که به دلایلى در جلدهاى پیشین به آنها پرداخته نشده بود.
برخى از مدخلهاى این جلد به شاعران، نویسندگان، محقّقان و ایرانشناسانى اختصاص دارد که در سالهاى اخیر از دنیا رفتهاند و پرداختن به زندگى و آثارشان ضرورت یافته است؛ ازجمله اسماعیل سعادت، احمد سمیعى (گیلانى)، محمّدرضا باطنى، نجف دریابندرى، داریوش شایگان، احسان یارشاطر، ویلهلم آیلرس، دیوید نیل مکنزى و پاول هُرن. برخى دیگر از این شخصیتها با اینکه در سالهاى دورتر از دنیا رفتهاند و مىبایست در جلدهاى پیشین به آنها پرداخته مىشد، در این جلد به آنها پرداخته شده است؛ ازجمله سیمین بهبهانى، سیدحسن حسینى، محمّدتقى جعفرى و علىاشرف درویشیان. برخى مقالات به اعلام تاریخى و اسطورهاى دورههاى قدیم اختصاص دارد که تاکنون مجال پرداختن به آنها فراهم نیامده بود؛ ازجمله آزاد بلگرامى، انوشیروان، بهرام گور، فرهاد، گرسیوز و ناصرالدّین شاه.
گذشته از اعلام معاصر و قدیم، در این جلد، به برخى کتابهاى تألیفشده در عصر حاضر و دوران قدیم نیز پرداخته شده است؛ ازجمله اسرارنامه، تاجالقصص، ثمارالقلوب، خیمهشببازى، دریاى گوهر، سووشون، صد در نثر، طرازالأخبار، مصیبتنامه، نهجالبلاغه و هیربدستان. برخى از این کتابها شامل لغتنامهها و فرهنگهاست؛ ازجمله فرهنگ على صفى، تراجم الأعاجم و خلاصةاللّغات.
بخش دیگرى از مقالات این جلد به مفاهیم و اصطلاحات گوناگون ادبى اختصاص دارد؛ ازجمله اقتراح، انواع ادبى، بهاریه، ترسّل، تصحیح متون، فارسیات، فخریه و قسمیه. برخى از این مفاهیم و اصطلاحات، به دلیل گستردگى موضوع، در چند بخش و ذیل چند عنوان فرعى تدوین شده است؛ ازجمله مدخل ترجمه که شامل ده عنوان فرعى است و به سیر تحوّل ترجمه در ایران اختصاص دارد. از همین نوع است مدخل گروههاى آموزشى زبان و ادبیات فارسى دانشگاهها که به تاریخچه، چگونگى شکلگیرى و ساختار گروههاى آموزشى زبان و ادبیات فارسى در باسابقهترین دانشگاههاى ایران اختصاص دارد. مدخلهاى رمان تاریخى، سمبولیسم و نقد ادبى نیز شامل چند زیرمجموعه است. در مجلّدات پیشین دانشنامه اصطلاحات عرفانى، در قیاس با دیگر موضوعات، کمتر آمده است. در این جلد به برخى از اصطلاحات عرفانى رایج در متون ادب فارسى نیز پرداخته شده است؛ ازجمله فتوح، غیرت و کرامت. چند مدخل، ازجمله آیلرس، از دانشنامه ایرانیکا ترجمه شده است.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.